Vermeer

Pieter Roelofs, Gregor J.M. Weber e.a.

Tentoonstellingscatalogus

  • Artikelen van Christian Tico Seifert en Marjorie E. Wieseman vertaald door Saskia van der Lingen
Amsterdam: Rijksmuseum & Hannibal, 2023

Met zijn wereldberoemde schilderijen, zoals Het melkmeisje en Het meisje met de parel, heeft Johannes Vermeer een legendarische status verworven. Zijn intieme, introverte scènes binnenshuis worden dankzij het overtuigende illusionisme en het unieke gebruik van helder, kleurrijk licht tot de mooiste werken binnen de schilderkunst gerekend.
In de aanloop naar de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum is door een internationaal team van Vermeerkenners uitgebreid onderzoek verricht naar het leven en kunstenaarschap van de zeventiende-eeuwse schilder. Dat heeft nieuwe inzichten opgeleverd over zijn maatschappelijke positie, huishouden, geloofsleven, techniek en de invloed van zijn omgeving op zijn schilderkunst. Door de nieuwe kennis over zijn persoonlijke leven te verbinden met zijn werk komen we nu dichter bij Vermeer dan ooit tevoren.
Dit boek dompelt de lezer onder in de immens rijke picturale wereld van de Delftse meester. Alle 37 aan hem toegeschreven werken zijn in deze publicatie opgenomen, en de vele details van deze schilderijen doen ons steeds opnieuw in verwondering naar Vermeers kunst kijken.