Exit West

Mohsin Hamid

Roman

  • Vertaald door Saskia van der Lingen
De Bezige Bij
222 blz.
ISBN:  978 90 234 6651
  • Op de shortlist voor de Man Booker Prize 2017
  • Zomerboek 2017 bij boekhandel Athenaeum

In een niet nader omschreven land staat een burgeroorlog op uitbarsten. Tussen twee jonge mensen, de vrijgevochten Nadia en de bedeesde Saïd, is net een aarzelende romance aan het opbloeien als de onlusten beginnen. Repressie en gewelddadigheden drijven hen in elkaars armen. De stad wordt steeds onleefbaarder, maar er gaan geruchten over deuren waardoor je – tegen betaling – kunt ontsnappen. Ook Nadia en Saïd besluiten over de drempel te stappen, richting een onbekende wereld.
Exit West is een liefdesverhaal in tijden van migratie. Mohsin Hamid vat in deze intieme roman de dagelijkse realiteit samen van het tegemoet treden van een onzekere toekomst en het achterlaten van hetgeen je liefhebt.

Recensies

Hoe is het om iedereen achter te laten, te rouwen om een vader duizenden kilometers verderop, niet geaccepteerd te worden in een nieuwe stad zodat je je dan maar vasthoudt aan wat je vertrouwd is? Mohsin Hamid brengt het vluchtelingenprobleem aangrijpend in kaart, zoals weinigen dat aandurven.
- NRC Handelsblad

De Brits-Pakistaanse auteur Mohsin Hamid heeft een overtuigende en doorvoelde roman over migratie geleverd.
- de Volskrant *****

Exit West deed me de tranen in de ogen springen, niet alleen door de liefdesrelatie, maar ook door de hartverscheurende nauwkeurigheid waarmee Hamid tekent wat vluchtelingen allemaal achterlaten en hoe ze dat verlies meenemen.
- Philip Huff in De groene Amsterdammer

Een openbaring die je met recht banaal mag noemen: Hé, vluchtelingen zijn ook mensen!
- Joost de Vries in De groene Amsterdammer

Indringend door de nuchtere en invoelende beschrijvingen van zowel de ontheemding en onderlinge spanningen, het schuldgevoel en gevraagde aanpassingsvermogen van de vluchtelingen als het (aanvankelijke) ongemak en de verwarring in de opvanglanden. Fantasievol omdat Hamid zich in zijn fictieve universum een betrekkelijk harmonieuze oplossing droomt.
- Het Parool ****

Mohsin Hamid is een chroniqueur bij uitstek van de hedendaagse problematiek. Het net niet gangbare [van de hoofdpersonen] komt ook terug in de schrijfstijl van Hamid. Hij is heel secuur, nuanceert zijn eigen observaties met licht kantelende bijzinnen. Goed gedoseerd, want anders zou je er aan kunnen blijven haken.
- Tzum