Verbaas me

Maggie Shipstead

Roman

  • Vertaald door Saskia van der Lingen
De Bezige Bij, 2014
316 blz.
ISBN:  9789023487494
  • Boek van de week in De Standaard van 9 januari 2015
Verbaas me

Verbaas me (de titel verwijst naar Diaghilevs beroemde uitspraak ‘Étonnez-moi’) is het verhaal van Joan, een jonge Amerikaanse ballerina die in de jaren zeventig Arslan Rusakov, de ster van het Kirovballet, helpt overlopen naar het Westen. Er volgt een vurige doch korte liefdesaffaire. Als Arslan Joan verlaat en zij beseft dat ze als danser nog niet in zijn schaduw kan staan, geeft ze haar balletcarrière op en sticht met haar jeugdvriend Jacob een gezin. Ze verhuizen naar Californië, waar Joan balletles gaat geven. Haar zoon Harry blijkt een uitzonderlijk danstalent en krijgt een aanstelling bij Joans vroegere gezelschap in New York. Daar volgt de onvermijdelijke en hartverscheurende ontknoping.
Heen en weer springend door de tijd en via de beleving van diverse personages (in sommige van wie balletkenners onmiddellijk trekjes van Balanchine, Noerejev en Barisjnikov zullen herkennen) ontspint zich een verhaal over mensen die de kunst – in dit geval de dans – boven alles stellen, desnoods ten koste van (slacht)offers op het persoonlijke vlak. 
 

Recensies

'Compact, ingehouden en virtuoos: de tweede roman van Maggie Shipstead is een overtuigende verkenning van de balletwereld.'
- Kathy Mathys in De Standaard (Boek van de week)